5S en gemba

5S en Gemba zijn twee begrippen die nauw met elkaar zijn verweven. Masaaki Imai benadrukt in zijn boek Gemba Kaizen dat ‘good housekeeping’ op de werkvloer een belangrijke voorwaarde is om effectief te kunnen verbeteren. Hij stelt dat de werkvloer centraal moet staan en de managers moeten ondersteunen. De traditionele hiĆ«rarchie dient eigenlijk omgedraaid te worden. Bij beeld dit uit door letterlijk de driehoek met het topmanagement in de punt om te keren.

Medewerkers centraal

Op deze manier wordt ook visueel gemaakt dat de medewerkers op de werkvloer een centrale rol spelen en dat niet het management leidend is. Voor de grote lijnen is het vaak wel belang dat op management niveau de juiste keuzes worden gemaakt ten aanzien van bijvoorbeeld het optimale logistieke concept. De uitwerking van 5S, binnen de kaders van het logistiek concept, kunnen echter prima bottom up worden ingevuld door operators, (meewerkende) voorlieden en monteurs. Management kan hier wel een faciliterende en ondersteunende rol vervullen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *